Frank

Digitaalinen opiskelijakortti helpottaa opiskelijoiden elämää

Frank kokoaa yhdelle sivustolle kaikki Suomen opiskelija-alennukset, joihin opiskelija pääsee käsiksi liittymällä omaan opiskelijajärjestöön ja tilaamalla opiskelijakortin. Frankin omistavat yhdessä valtakunnalliset opiskelijajärjestöt SLL, SAKKI, SAMOK ja SYL sekä KILROY. Nord Software yhteistyökumppaneineen toteutti Frankille digitaalisen opiskelijakortin. Sovellus oli menestys heti ilmestyttyään: sillä oli ensimmäisellä viikolla yli 20 000 käyttäjää, ja se nousi jo ilmestymispäivänään App Storessa ladatuimmaksi sovellukseksi.

Lähtötilanne

Alun perin Frankin toiveissa oli yksinkertainen mobiilisovellus, josta löytyisivät kaikki frank.fi-sivustolla olevat alennukset. Nord Softwaren Aku-Jaakko Saukkonen yhdessä Frankin puolella kehityshankkeesta vastaavan Sauli Böhmin kanssa laittoivat kuitenkin alulle monin verroin kunnianhimoisemman lähestymistavan: Suomen ainoana opiskelija-alennuksia kaupallisesti hyödyntävänä tahona Frankillä oli tuhannen taalan paikka pohtia digitaalisuuden roolia toiminnassaan laajemminkin.

Projekti käynnistettiin kuuden viikon mittaisella konseptointivaiheella helmikuussa 2016. Tuolloin Nordilta tuotepäällikön rooliin tullut Saukkonen yhdessä Frankin projektipäällikkö Böhmin kanssa määrittelivät loppukäyttäjien kanssa selkeät ongelmakohdat, jotka mobiilisovelluksen tulisi ratkaista sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lisäksi Saukkosen roolina oli pohtia opiskelijakortin ympärille muodostuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tavoite

Mobiilisovelluksen tavoitteiksi asetettiin opiskelijoiden elämän helpottaminen kahdella tavalla:

  1. Jokainen suomalainen opiskelija saa digitaalisen opiskelijakortin helposti ja nopeasti käyttöönsä
  2. Kaikki opiskelija-alennukset löytyvät vaivattomasti applikaation sisältä

Liiketoiminnan kannalta tavoitteena oli tuoda markkinoille Suomen paras opiskelijapalvelu ja Suomen paras applikaatio vuonna 2016. Sovellus keräsikin vuoden 2016 aikana yli 35 000 aktiivista käyttäjää – lue lisää esimerkiksi täältä. Kun käyttäjämassaa on kerääntynyt, tarjouksia pystytään kohdentamaan paremmin, jolloin sovelluksesta tulee myös yhteistyökumppaneille arvokkaampi.

Ratkaisu

Konseptointivaiheen jälkeen oli aika etsiä sovellukselle parhaat mahdolliset tekijät. Yksi frontend-devaaja tuli Nordilta, toinen Goforelta. Backend-kehittäjä rekrytoitiin SC5:lta ja käyttöliittymäsuunnittelija Goforelta. Vetovastuu tuotteen osalta oli Nordin Aku-Jaakko Saukkosella.

Aikataulu oli tiukka ja resurssit rajalliset. Kuitenkin jo ensi hetkestä lähtien sovellus oli tarkoitus saada toimimaan erilaisilla alustoilla ja erilaisissa puhelinmalleissa. Windows Phone päätettiin jättää pois. Näissä puitteissa ainoa järkevä ratkaisu oli hybridikehitys, jolla saatiin lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, eli varmistettua toimivuus sekä iOS- että Android-alustoilla. Sovellus tehtiin React Nativella.

Tiukan vaatimusmäärittelyn puuttumisen ansiosta tekeminen oli vielä totuttuakin ketterämpää ja päätökset rohkeampia. Ominaisuuksia karsittiin surutta pois, jos ne eivät tuottaneet aitoa lisäarvoa. Koko ajan pidettiin mielessä iso kuva: miksi tätä ollaan tekemässä? Tiimi oli erittäin sitoutunut saamaan aikaan hyvän lopputuotteen sen sijaan, että tekijät olisivat vain laskeneet tehtyjä tunteja.

Lopputulos

“Nordin tarjoama osaaminen sekä tuotepäällikön että devaajien osalta oli koko kehitysprojektin elinkaaren osalta ensiluokkaista. Ilman Aku-Jaakkoa konseptointivaiheen vieminen läpi olisi ollut todella haastavaa, ja tuotepäällikkönä hänen kontribuutionsa kehitysviikkojen aikana nosti tiimin täysin uudelle tasolle. Nordin frontend-kehittäjä Ville Tourosen ja elokuussa mukaan tulleen backend-kehittäjä Christoffer Lindqvistin osaamista, nopeutta, omistajuutta ja oma-aloitteisuutta oli ilo ja kunnia seurata, erityisesti tällaisessa ketterässä ja nopeasti muuttuvassa kehitysympäristössä. Frankin sovellus kiilasi heti ensimmäisenä päivänä suoraan App Storen ykköseksi ilmaisten sovellusten kategoriassa, ja käyttäjämäärä nousi ensimmäisen viikon aikana yli 20 000:een. Tämä kertoo siitä, että kehitystä tehtiin käyttäjälähtöisesti ja julkaistun tuotteen laatu oli läpeensä priimaa. Nordin suoritus ansaitsee täydet kymmenen pistettä!” toteaa Frankillä kehityshankkeesta vastaava Sauli Böhm.

Mitä opittiin?

“Tilaaja otti ison riskin lähtiessään projektiin, josta ei voinut tietää, mitä siitä lopulta jää käteen. Mutta toisaalta mikään vaatimusmäärittely ei voita sitä, että tekijät ovat motivoituneita ja taitavia. Sekin kävi selväksi, ettei omiin ideoihin ja ratkaisuihin kannata rakastua, vaan joskus niistä on päästettävä irti. Me emme voi tietää, mitä yksittäinen opiskelija pitää tärkeänä ominaisuutena. Lisäksi mobiilisovellusten julkaisemiseen liittyy omat kommervenkkinsä, joista opimme myös paljon”, Aku-Jaakko Saukkonen sanoo.

“React Native on niin nuori teknologia, ettei sillä voi tehdä toistaiseksi ihan kaikkea. Tiimillä ei ollut teknologiasta aiempaa kokemusta, ja opimme paljon sen toiminnasta eri alustoilla. Löysistä spekseistä huolimatta projekti sujui todella hyvin, mistä saamme kiittää sitä, että meillä oli koko ajan designer käytettävissämme. Myös Akun rooli on ollut todella merkittävä. Hän oli saatavilla aina, kun toiminnallisuuksiin liittyen piti tehdä päätöksiä. Me devaajat teimme teknisiä ratkaisuja, kun taas Aku määritteli, mitä ylipäänsä tehdään”, kertoo frontend-kehittäjä Ville Touronen Nordilta.

Yhteistyön jatko

Sovellus julkaistiin 22.8.2016, ja siihen on jatkuvasti kehitetty uusia ominaisuuksia. Tavoitteena on yksinkertaisesti luoda maailman paras mobiiliappi opiskelijoille, ei enempää eikä vähempää. Esimerkiksi tällaisia asioita on suunniteltu & toteutettu:

Case: Opiskelijakortti integroitu mobiilimaksuun (ensimmäistä kertaa maailmassa)

Tänä keväänä opiskelijat saavat opiskelijahintaiset lounaansa näyttämättä minkäänlaista opiskelijakorttia – opiskelijastatuksen varmennus on integroitu maksutapahtumaan. Sekä opiskelijat että entiset opiskelijat ovat hyvin innoissaan tämän muutoksen tuomista mahdollisuuksista. Tämän on mahdollistanut Frankin yhteistyö Danske Bankin ja heidän MobilePay-mobiilimaksuratkaisunsa kanssa (lue lehdistötiedote tästä!) MobilePaylla Frank mahdollistaa ensimmäisinä maailmassa automaattiset opiskelija-alennukset ilman erillistä varmennusta.

Case: Opiskelijastatus päivittyy automaattisesti paikallisliikenteen matkakorttiisi

Sanotaan, että opiskelijoilla on enemmän aikaa kuin rahaa. Se on totta, mutta se ei ole syy siihen, miksi opiskelijoiden täytyy odottaa 1-2 tuntia joka syksy saadakseen opiskelijahintaiset matkalippunsa. Frankin laskelmien mukaan opiskelijat tuhlaavat 10,000 päivää vuosittain tässä järjettömyydessä. Tämän lopettamiseksi Frank tarjoaa kuljetusyhtiöille yksinkertaisen API-päätepisteen, jolla he voivat automaattisesti tarkistaa matkakortin haltijan opiskelijastatuksen (opiskelijan luvalla tietysti).

Tahtoisimme nähdä, että nuo 10,000 päivää käytetään johonkin muuhun kuin jonottamiseen jo tänä syksynä. Emmekä pane pahaksemme, jos ne käytetään yhteistyökumppaneillamme…

Case: Opiskelijahintaista sähköä ja matkapuhelinliittymiä

Lähitulevaisuudessa opiskelijat voivat alkaa käyttää kaikkia opiskelijaelämään liittyviä peruspalveluita suoraan Frankin digitaalisen opiskelijapalvelun kautta. Ensimmäiset tällaiset palvelut tulevat sähkö- ja matkapuhelinliittymäalalta. Paketoimalla tällaiset palvelut Frankin palvelun alle Frank tekee loppukäyttäjän käyttökokemuksesta selkeästi paremman, kun sisäänkirjautumisten ja uudelleenohjausten määrä vähenee merkittävästi. Lisäksi, Frank ottaa palveluunsa vain parhaat ja halvimmat palvelut. Opiskelijoiden ei tarvitse pelätä huonoja ja kalliita ostopäätöksiä. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 tarjoamme kaikki peruspalvelut Frank-opiskelijapalvelun kautta – tehden siitä maailman parhaan opiskelijapalvelun.

Case: Kansainvälinen opiskelijamaksukortti

Tehdäksemme opiskelija-alennusten saamisen ja maksamisen mahdollisimman helpoksi myös niissä liikkeissä, joissa ei ole mobiilimaksun mahdollistavia maksupäätteitä, me tuomme markkinoille kansainvälisen opiskelijamaksukortin joka toimii normaalina MasterCard-korttina sekä muovisena opiskelijakorttina samanaikaisesti. Se myös tarjoaa opiskelija-alennuksia yli 190 maassa yhteistyökumppanimme ISICin kanssa tehden Frankista kansainvälisen!

Tutustu samankaltaisiin projekteihin